MOREL

Vanwege de constructies acteren ons inziens MOREL units anders dan de meeste andere merken. Juist daarom gebruiken we ze ook in onze ontwerpen en zijn ze in tegenstelling tot veel andere merken, uitermate geschikt om met 6/6dB serie/parallel te filteren wat een bijzonder vlakke fasecurve (=3D) tot gevolg heeft.
We bewijzen al jaren dat calculatie software in geval van MOREL berekeningen met een korreltje zout genomen moeten worden, resp. de TS parameters die Morel opgeeft, want al onze ontwerpen spelen veel lager dan software berekent en klopt op één of andere manier ook het berekende kastvolume niet, kan vaak kleiner. Ook is de effectieve belastbaarheid groter dan berekend; vrijwel ieder 2-weg systeem is met 200Wrms+ te belasten en heeft, ook in strijd met software berekeningen, een rendement van 88-90dB. Tot voorbij de opgegeven belastbaarheid vertonen ze ook geen compressie neigingen. De meeste laag/mid units gebruiken DPC (Damped Polymer Cone) konussen die zich echt veel beter gedragen dan de standaard polyprop konussen van andere merken. Klant: "die carbon look conussen zien er wel mooi uit". Sorry, de echte Carbon/Rohacell/Carbon konussen van Morel zijn ronduit fenomenaal. Luister maar eens naar de SCM 634 breedbander. Lees eens wat 6moons team Marja&Henk ervan vonden. Wat ons betreft is de legendarische ET338 (v.h. MDT-33) al 40 jaar de meest eerlijke en tegelijk vrijwel onbeperkt belastbare tweeter op de markt.
U vindt Morel (vaak verward met Dynaudio!) in top producten en opvallend veel in opnamestudio speakers (en zelfs in absoluut topklasse PA-speakers) vanwege de supersnelle transient- en vrijwel onvervormde weergave.

Al sinds 1993 (in samenwerking met AMA Duitsland) is onze Louis bezig met de verkoop van MOREL drive units en heeft dit merk sindsdien in heel Europa bekend gemaakt. Sindsdien gebruiken vele EU luidsprekermerken MOREL units. U vindt in de oude ELEKTUUR Luidsprekerspecials enkele ontwerpen van ons, zoals de DEVON, MORELLINE, etc. Ook in Klang & Ton zijn enkele van onze ontwerpen besproken. De distributie en verkoop van MOREL drive units was ook de basis van het ontstaan van onze huidige onderneming in 2001 en we handelden destijs ook als "MOREL Europe" en distribueerden hun gehele programma door de EU.
De Uniflow chassis zijn naar een idee van en in samenwerking met Louis in 2006 ontwikkeld, waarna het gehele drive unit programma werd omgebouwd van stalen korven naar de nu bekende zeer open aluminium Uniflow korven. Ook de Integra serie en deels ook het bolle oppervlak van de Slim serie waren deels ideeën van hem.
Helaas meende de Morel directie in 2014 dat ze het zelf beter konden en is aan deze samenwerking abrupt een einde gekomen, jammer. Tegenwoordig zijn we slechts dealer van hun drive units.

Helaas blijft het hardnekkige verhaal gaan dat MOREL units kopieën van Dynaudio zijn, wat niet juist is. Het echte verhaal (uit eerste hand, Per Skaaning, Audio Technology) is dat begin jaren 70 drie mannen samen uitvonden hoe je zeskantig aluminium draad op een grote spreekspoeldrager kon maken en patenteerden dit proces samen. Deze drie mannen begonnen kort daarop hun eigen ondernemingen: Audio Technology, Dynaudio en Morel. Maar de Morel MDT-28 leek toch wel heel erg veel op de Dynaudio D28? Klopt, was feitelijk (en als enige type) dezelfde unit, echter door Meir Mordechai (oprichter Morel) ontwikkeld! Dynaudio ontwikkelde de D28 door tot de recentere D28AF en Morel zijn MDT-28 tot de huidige CAT 328. TIP: ruil uw D28AF 1:1 om met een CAT 328 en verbaas u! Het grootste verschil in wooferconstructies is dat Dynaudio konussen uit polypropyleen (met de kuiltjes rond de dome) bestaat dat vacuum getrokken is over een mal (materiaalspanning) en MOREL DPC (Damped Polymer Cone, lichter en gladde rand rond de dome) opgedampt polymeer is, vrij van materiaalspanningen. MOREL gebruikt tevens in de woofers uit de hogere segmenten nog hoogwaardiger materiaal.
Om het verhaal kompleet te maken: MOREL werd lange tijd gekopieerd in notabene USA....  Behoedt u dus voor namaak, origineel:   https://www.morelhifi.com/en/products/raw-drivers/

Het leukste project waar we ooit aan deelgenomen hebben is de levering van 32x MDM 55 dome midranges (32x 200Wrms = 6400Wrms, 300-5000Hz, ca. 150dB....) , die het Franse CNRS laboratorium op ons advies in een lange buis monteerde en zo het geluid van een Airbus straalmotor simuleerden. Men kon zo testen uitvoeren om de motoren stiller te maken. Dat is gelukt, want u kunt zelf dagelijks vaststellen (m.b.v. flightradar24.com) dat Airbus vliegtuigen heel wat stiller zijn dan bv. Boeing!

De vermelde adviesprijzen zijn de meest recente (2022) prijzen die Morel opgeeft. Bij ons ontvangt u 8% korting op die prijzen.




Selecteer uw land om het juiste BTW% te berekenen: